Ticker

6/recent/ticker-posts

Asparagus Sos Tiram


Resep dan Cara Memasak Asparagus Sos Tiram

Resep dan Cara Memasak Asparagus Sos Tiram

 

Resep Asparagus Sos Tiram

·        1 ikat asparagus (kurang lebih 2 cekak)
·        15 ekor udang saiz sederhana, kupas, cuci dan toskan
·        4 biji cili padi merah, dititik
·        4 biji cili padi hijau, dititik
·        1 biji bawang besar, hiris
·        3 ulas bawang putih, dititik
·        1 camca besar sos tiram
·        Secubit gula
·        Sos ikan secukup rasa

Cara membuat Asparagus Sos Tiram

Asparagus diambil bahagian lembut sahaja, caranya, ambil1 asparagus, lenturkan dan ia akan patah, ambik bahagian lembut. Kemudian letak bahagian lembut tadi pada asparagus lain dan kerat mengikut ukuran bahagian lembut. Kemudian kerat 3 atau 4 bahagian ikut saiz yang anda inginkan. Cuci dan toskan.
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumis bawang besar, bawang putih, cili padi hijau/merah hingga harum, masukkan sos tiram dan udang. Kacau rata.
Bila udang bertukar warna, masukkan asparagus, kacau dan tambah secubit gula dan sos ikan secukup rasa. Masak hingga asparagus lembut tapi masih rangup. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi hangat....

Post a Comment

0 Comments